Zeeland
De Stichting Kadastrale Atlas Zeeland en het Zeeuws Archief hebben in de loop der jaren het oudste kadaster voor Zeeland zelf gedigitaliseerd, mede met steun van de provincie en een groot aantal Zeeuwse gemeenten. Het is sinds 2013 te raadplegen op de site van het Geoloket Cultuurhistorie van de provincie Zeeland, bereikbaar via deze link. Voor een toelichting verwijzen we hier graag naar de websites van het Zeeuws Archief en Zeeuwen Gezocht.
HisGIS heeft via het Zeeuws Archief de beschikking gekregen over het gevectoriseerde kaartmateriaal en de gedigitaliseerde OAT-informatie om deze in de HisGIS-viewer naar de eigen standaarden tonen. Daartoe is door het HisGIS-team, meer in het bijzonder door Johan Feikens, een extra controle- en validatieslag op de gegevens losgelaten.
HisGIS Zeeland is in deze vorm opgezet naar het model van HisGIS Fryslân. Het biedt de oudste kadastrale kaart van 1832 met bijbehorende eigenaars- en perceelgegevens in digitale vorm. Het beslaat een groot deel van de provincie Zeeland, voor in totaal 127 kadastrale gemeenten, met circa 150.000 percelen, allemaal opgemeten in de periode 1812-1829. Het systeem is bedoeld als kapstok voor het ophangen en weergeven van digitale kennis over mensen, bezit, erfgoed, landschap en sociale en economische ontwikkelingen in het verleden. Deze data kunnen gelegd worden over andere kaarten, zoals hoogtebestanden, luchtfoto’s of oude topografische kaarten, en dat levert waardevolle gegevens op voor historici, ecologen, terreinbeheerders, landschapsspecialisten en vele anderen.
Van de volgende gemeenten zijn geen OAT’s aanwezig: Biervliet; Cadzand; Groede; Nieuw en St. Joosland; Oostburg; Schoondijke en Zuidzande. De vectorbestanden ervoor zijn wel aanwezig maar worden dus in één kleur weergegeven Verder is nog een aantal gemeenten in Zeeuws-Vlaanderen in bewerking. Deze worden in een volgende update in het voorjaar van 2019 op de website geplaatst. Het betreft: Aardenburg; Clinge; Eede; Graauw en Langendam; Hengstdijk; Hontenisse; Koewacht; Sint Kruis; Ossenisse; Stoppeldijk; Terneuzen; Zaamslag en Zuiddorpe.
Verder is sprake van een bijzondere situatie voor Middelburg en Hulst. Voor beide steden ontbreekt de gebouwen-laag op de kadastrale minuutplans van 1832. Voor Middelburg zijn nu in deze HisGIS-versie de minuten van 1873 gebruikt voor de secties A, B, C en D om de gebouwen-laag in te tekenen. Voor Hulst is datzelfde gedaan op met behulp van de minuten van 1881. Let wel dat dit een bewerking is en dat er afwijkingen kunnen voorkomen. De gevolgde procedure is het projecteren van de gebouwen van 1873 c.q. 1881 op de percelen van 1832 en dan na beoordeling van de overeenkomsten besluiten of de panden dezelfde geometrie hebben gehad. Het is mogelijk dat daarbij situaties onjuist geïnterpreteerd zijn. Zie voor de minuutplans van Middelburg 1873: Zeeuws Archief, NL-MdbZA_247_1220, 1223, 1226 en 1231.
Kaartviewer
Open de kaartviewer voor Zeeland
Additionele kaartlagen
- Bonnekaart, periode omstreeks 1900 ± 10 jaar
Bonnekaarten zijn gedetailleerde Topografische en Militaire Kaarten (TMK), uitgegeven in kleur. Ze zijn getekend op de schaal 1:25.000. De officiële naam luidt Chromotopografische Kaart des Rijks. Ze staan echter beter bekend als de Bonnekaarten of Bonnebladen, naar de Fransman Bonne die de gekozen projectievorm (van bol naar plat vlak) heeft ontwikkeld. Door de gedetailleerde weergave vormen ze een goede bron van informatie over het landschap tijdens de late negentiende en vroege twintigste eeuw. De hier gepresenteerde kaarten van Zeeland zijn als herziene versies uitgegeven in de periode 1903–1918. De bladen zijn gepubliceerd in de Historische Atlas Zeeland. Chromotopografische Kaart des Rijks 1:25.000 (Uitgeverij Robas, Den Ilp, 1989). Heruitgegeven door Uitgeverij Nieuwland in 2005.
- AHN2-Hoogtekaart van 2010
Het Actueel Hoogte Bestand Nederland is een open digitale kaart van Nederland met gedetailleerde en precieze hoogtegegevens, vervaardigd door een samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat, de provincies en de waterschappen. Hier wordt hij beschikbaar gesteld als hillshade-kaart in grijswaarden, in de bewerking van Th. Vermaut van de Fryske Akademy.
- BRT april 2018 (Nationaal Georegister/PDOK) CC-BY Kadaster 2018
De Basisregistratie Topografie of BRT is een basisregistratie van de Nederlandse overheid. De BRT is, kort gezegd, de digitale versie van de topografische kaartbladen van het Kadaster. In de BRT wordt de topografie van heel Nederland van 1 : 250 000 tot schaalniveau 1 : 10 000 op een volgens Europese standaarden gebaseerde wijze door het Kadaster vastgelegd en als open data beschikbaar gesteld voor alle gebruikers in Nederland.
Voor meer informatie over de BRT: https://www.kadaster.nl/brt
- Luchtfoto 2017 (Nationaal Georegister/PDOK) CC-BY Kadaster 2018
Hoge resolutiefoto van Nederland met een resolutie van 25 cm in RGB.
Voor meer informatie over de luchtfoto: https://www.pdok.nl/nl/actueel/nieuws/artikel/10feb17-nieuw-hogere-resolutie-luchtfoto-als-open-data-bij-pdok