HisGIS Haarlem en kustzone Noord-Holland

De Fryske Akademy werkt al enige tijd samen met het Noord-Hollands Archief aan het digitaliseren van de kadastergegevens van Haarlem en omgeving uit 1832.

Vrijwilligers van het archief zijn het afgelopen jaar enthousiast bezig geweest met het invoeren van de Oorspronkelijke Aanwijzende Tafels in een database. Zo'n tafel is een register uit 1832 waarin per perceel informatie staat over bijvoorbeeld de eigenaar, de omvang en waarvoor het perceel gebruikt werd (huis, dijk, bos, weiland, polderwater, enzovoort).

Het gaat om de huidige gemeenten Aalsmeer, Bergen, Beverwijk, Bloemendaal, Castricum, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Heiloo, Uitgeest, Uithoorn, Velsen en Zandvoort.

De Fryske Akademy heeft de percelen uit deze gebieden ingetekend in een online kaart. Het resultaat is indrukwekkend. In één oogopslag wordt duidelijk hoe anders het landschap destijds was. Tussen Heemstede en Aalsmeer zie je nog het Haarlemmermeer liggen − toen echt een fors meer. Beverwijk en Velsen grenzen nog aan het Wijkermeer en woonplaatsen zijn nog een stuk kleiner dan nu. Maar anders dan bij historische kaarten, kun je nu zo ver inzoomen als je wilt.

Eind februari 2021 wordt het eindresultaat gepresenteerd. Dan kun je niet alleen de digitale kaart uit 1832 bekijken, maar ook van ieder stukje grond zien wie bijvoorbeeld de eigenaar was en hoe hoog de geschatte waarde van elk perceel was voor het heffen van de grondbelasting.

Bovendien zullen dan niet alleen Haarlem en omgeving dan aan HisGIS toegevoegd zijn, maar ook andere gebieden in de Noord-Hollandse kustzone, van Egmond tot Den Helder.